onsdag 10 april 2013

Orosordern kommer tillbaka ..lite

Buck Ryan om OROSORDERN / Plockade Favoriter:
 
Berättelsen om Orosordern är en av svensk rockmusik mest tragiska, tycker jag. Bandet, som kom från den lilla Västmanländska bruksorten Bro, bestod av Ante Blomgren på sång och gitarr samt syskonen Jimmy och Jenny Larsson. Jimmy spelade synt och Jenny trummor.
Orosordern låg rätt i tiden med sin musik och spelade flitigt i Mellansverige mellan åren 1987 – 89 och gjorde sig ett namn på den sk depprockscenen. De blandade sina uppträdanden med enklare ljusshower och speciellt frontmannen Ante sägs ha haft ett teateraktigt och uttrycksfullt sätt att sjunga som gjorde konserterna populära bland den jämnåriga publiken.

Våren 1989 skrev Orosordern kontrakt med skivbolaget Hundmusik och under den första helgen i juli spelade bandet in sex utav debutalbumets tio spår i skivbolagets studio i Stockholm. Med avsikt att återkomma nästföljande helg for de sent på söndagsnatten hem mot Bro i sin folkvagnsbuss. En färd som slutade tragiskt. På måndagsmorgonen påträffades deras totalkvaddade buss i ett skogsparti alldeles bredvid motorvägen. Kollisionen tros ha varit våldsam och alla i bandet måste ha avlidit omedelbart. Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

Jag jobbade under denna tid som ljudtekniker på skivbolaget och efter att bolaget gick i konkurs på nittiotalet kom Orosorderns mastertapes i min ägo. Men på dom är inte Jennys trumspår med eftersom dom är spårlöst försvunna. Efter påtryckningar från depprocksfantaster, och efter att Ante, Jimmy och Jennys familjer godkänt allt, väljer jag nu att ge ut en del av Ororsorderns ofullbordade debutalbum på skiva. På låtarna har tidstypiska och passande trumlooper lagts på.
 
Efterlysning:
Om du råkar ha ett fotografi från någon av Orosorderns konserter så hör av dig till skivbolaget.
 
Buck Ryan, Köping 130411

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar